Categorieën
Nieuws en updates

SmaakPark slaat vleugels uit en zoekt partners

Goede aanvulling op World Food Center
Naast alle mooie ontwikkelingen in het World Food Center, is elders op het voormalig kazerneterrein ook een ander food-initiatief stevig aan de weg aan het timmeren. Het Smaakpark is een idee van fooddesigner Christian Weij en voedingscoach Petra Busser die vanuit hun passie voor lekker, eerlijk, duurzaam en gezond eten, al 10 jaar bezig zijn met het bedenken en serveren van goede voeding, het organiseren van workshops en festivals, en het ontwikkelen van recepten en foodconcepten. De laatste paar jaar doen zij dit vanuit een voormalige defensie-sporthal naast het World Food Center. Dat heeft nu nog wat beperkingen, maar als het aan Christian en Petra ligt zal dat snel veranderen. Zi zijn een grote crowdfunding-actie gestart om het laatste zetje te geven.
Wat gaat er gebeuren?
 “De kogel is door de kerk en de afspraken met de gemeente zijn gemaakt: al vanaf augustus volgend jaar hopen we hier de eerste onderdelen van ons nieuwe Smaakpark te openen”, zegt Christian Weij.Het is de bedoeling dat we de oude sporthal van het kazerneterrein Maurits Noord overnemen van de gemeente Ede. We gaan deze dan ombouwen tot een multifunctionele foodhal met een bijbehorende bedrijfswoning. De omliggende grond pachten we en gaan we ontwikkelen tot pluktuin, twee aardewoningen die als B&B gebruikt zullen worden en tot verschillende ondergrondse kassen en torens waar we met nieuwe vormen van voedselproductie gaan experimenteren.”
Een echt SmaakPark, hoe gaat dit eruit zien?
 “Een bezoek aan het SmaakPark wordt een culinaire ontdekkingstocht langs duurzame en gezonde voeding. Het glooiende park vol groenten, kleinvee, fruit en food-experimenten loopt door tot in de foodhal. Hier komt naast onze eigen kookstudio, demokeuken en bar, ook ruimte voor andere (kleine en/of startende) horeca-ondernemers om hun producten te verkopen. Deze ruimte zal de sfeer krijgen van een foodtruckfestival, met een wisselende bezetting.”

CrowdFunding gestart
Omdat het SmaakPark, in aansluiting op het World Food Center, dé duurzame food ontmoetingsplek van Nederland moet worden, willen de initiatiefnemers iedereen die de toekomst van voedsel belangrijk vindt, de mogelijkheid geven mee te doen. Daarom is deze week een grote Crowdfunding-campagne van start gegaan, zodat iedereen partner kan worden om zo te helpen deze unieke foodbeleving te realiseren. De eerste twee dagen kwam er al 20% binnen!”
Wat heeft het SmaakPark nodig?
“Om eigenaar van het pand en de grond te worden en het plan uit te voeren is een bedrag van minstens 1,4 miljoen euro nodig. Hiervan willen we 225.000 via CrowdFunding ophalen. Met dit bedrag kunnen we het pand inrichten, de tuin ombouwen tot inspirerend park en een deel van de verbouwing bekostigen. De rest van de financiering is al binnen, maar die kunnen we pas gebruiken als ook de CrowdFunding rond is. Als we over de 225.000 gaan, kunnen we ook al een paar innovatieve projecten realiseren, zoals de aardekassen, de B&B woningen en de aquaponics – waar groenten en vissen samenleven.”
Hoe gaan jullie de investering terugverdienen?
“Het SmaakPark zal verschillende inkomstenbronnen hebben: workshops in de kookstudio, verhuur van de B&B kamers, verkoop van eten en drinken, ontwikkeling van nieuwe producten en verhuur van horeca ruimte in de foodhal. Maar de verschillende ruimtes in het park en de foodhal zullen ook af te huren zijn voor feesten, vergaderingen, bruiloften en presentaties. Door alle ruimtes zo multifunctioneel mogelijk te maken, zullen we dan ook een hoge bezettingsgraad kunnen halen.”
 Hoe sluit dit aan op het World Food Center?
Zowel het World Food Center als wij vinden het heel belangrijk dat mensen meer bewust worden van wat ze eten, en wat daar de consequenties van zijn. Wij denken dat als je gezond eet voor jezelf, dat dit ook beter is voor je omgeving. Wij kunnen dat op onze schaal laten zien en proeven. In de World Food Center Experience wordt het grote plaatje zichtbaar en als een beleving ook tastbaar ervaren. In het SmaakPark geven we daar dan concreet nog een extra dimensie aan. Wij vinden het belangrijk dat ons voedselsysteem verandert en dat zoveel mogelijk mensen zich hier bewust van moeten worden. Samen met het World Food Center denken we als SmaakPark ook te kunnen helpen om deze wereld duurzamer en gezonder te maken.
Hoe kun je nu meehelpen? (met direct een goed rendement!)
Deze week is Smaakpark een grote CrowdFunding-actie gestart. Meer informatie hierover kun je vinden op: https://crowdaboutnow.nl/campagnes/smaakpark. Daar kun je ook meteen stappen zetten om het Smaakpark financieel een duwtje in de rug te geven. Dat kan al vanaf 500 euro, tegen een rendement van 4,5%.