Hé millennial: laat van je horen!

Dromers, dwarsdenkers, durvers en doeners. Het World Food Center in Ede barst van de enthousiastelingen die vol overgave en passie werken aan een idee, creatie, ontwikkeling of innovatie. In deze rubriek spreken wij bijzondere persoonlijkheden die dit terrein maken tot wat het is.

Sophie van Briemen (28) verbindt, verrijkt en verrast jonge foodprofessionals met netwerk GEN•F


“Ik kom uit Rotterdam en woon in Den Bosch, maar leren en werken doe ik het liefste in deze omgeving. In 2015 ontdekte ik deze regio voor het eerst, tijdens mijn studie Management, Economics & Consumer Studies aan de Wageningen Universiteit. Toen was ik al verrast door alle initiatieven rondom food en innovatie in Ede en Wageningen. Deze plek blijft me trekken, er gebeurt zoveel. Mooi dat ik zelf sinds vorig jaar, als gezicht van jongerennetwerk GEN•F, andere jonge foodprofessionals mag voorzien van een flinke dosis inspiratie.”

Live vanuit Studio GEN•F
“Door jonge foodpro’s, voor jonge foodpro’s. Dat is de kracht van GEN•F. Normaal gesproken zien we elkaar regelmatig bij bedrijfsbezoeken of tijdens toffe meet-ups. Maar dat is in tijden van corona even anders… Daarom ben ik hier vandaag! Samen met mijn collega Jim Korteweg presenteer ik morgen de eerste uitzending van GEN•F Live. In nog geen vijf dagen tijd hebben we samen met collega’s van communicatiebureau Shoot My Food, inspiratieplatform Food Inspiration en netwerkorganisatie Foodservice Network een studio gerealiseerd in de Mauritskazerne.”

Durf jezelf te zijn
“Met inspirerende sprekers van binnen en buiten de branche en eigen leden aan de studiotafel gaan we samen in gesprek over de toekomst van de foodsector. Want natuurlijk ziet en hoort iedereen in deze tijden ook van alles in het nieuws. Maar wat er nou precies in onze sector gebeurt? Je leert niet alleen van de wereld om je heen, maar we leren ook van elkaar. Waar worstelen andere jonge marketing-, F&B- sales- of HR-managers mee? Hoe gaan zij om met de uitdagingen en waar zien ze kansen? Ik hoop dat GEN•F leeftijdsgenoten aanmoedigt om eerder van zich te laten horen. Als je net start met je carrière kan het soms best moeilijk zijn om tegen iemand in te gaan met twintig jaar meer ervaring. Al helemaal nu je misschien niet meer zeker van je job bent. Toch is mijn advies: wacht niet te lang met het delen van jouw mening en ideeën. Durf jezelf te zijn, daar heeft je manager uiteindelijk alleen maar profijt van.”

Crisis en millennials
“Onze focus ligt op jonge professionals. Maar ook voor hun managers kan de uitzending van Studio GEN•F interessant zijn. Het brengt namelijk mooi in kaart wat zo’n crisis met millennials doet. Waar liggen ze wakker van, wat zijn hun behoeftes en hoe gaan ze om met een periode van onzekerheid? Ik denk dat zo’n crisis ondanks de onzekerheden ook veel rust brengt. Als alles stil komt te staan vraag je je toch af: moet ik eigenlijk wel altijd overal bij zijn? Stiekem was het ook wel lekker om even rust te hebben. Vooral als je weet dat iedereen verplicht thuiszit. Ik hoop ergens dat de minder volgeplande agenda blijft, zo houden we wat meer ruimte over voor spontaniteit.”

Zo komt de natuur de Veluwse Proeftuin binnen

Duurzaamheid en Veluwe zijn belangrijke pijlers in de plannen van het World Food Center. En dat is ook terug te zien in de ‘natuurinclusieve’ ontwerpen van de woningen. Architect Reinier Ubbels van Mix Architecten uit Ede leggen uit wat dat betekent voor de appartementen van de Veluwse Proeftuin die binnenkort in de verkoop gaan.

“De verbondenheid met de natuur is straks letterlijk zichtbaar bij de appartementen van het noordcluster van veld N langs de bosrand. Houten frames met geïntegreerde plantenbakken brengen de natuur bijna tot in de woning! De frames met planten zorgen voor een natuurlijke zonwering en versterken de biodiversiteit. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt om de planten te voorzien van water. Vogels vinden voedsel bij de vruchtdragende planten.

De grote, houten hoekterrassen geven ruimte om tussen de planten te genieten van een goede en gezonde maaltijd met uitzicht over het Sysseltse bos van de Veluwe. De bewoners kunnen ook samen een maaltijd delen in de collectieve huiskamer of tuin bij de entree.

Het noordcluster is straks tussen de bomen zichtbaar vanaf de Parklaan en vormt door zijn uitstraling en gebruik een herkenbaar en representatief onderdeel van het WFC.”

Ontdek Wonen op World Food Center

Rival Foods: ‘Bite is de nieuwe smaak’

Sinds kort heeft Regio Foodvalley er een nieuwe aanwinst voor startende ondernemingen bij. Roots Innovation Hub is een echte kraamkamer voor innovatieven ideeën en gepassioneerde ondernemers die hun concepten verder willen brengen. Een ontmoeting met Ernst Breel van Rival Foods, laat zien dat de eerste innovatoren al zijn neergestreken. Samen met Birgit Bekkers startte Breel het nieuwe bedrijf om relevant onderzoek dat door Bekkers aan de universiteit van Wageningen was gestart, buiten de universiteitsmuren verder te ontwikkelen en te commercialiseren.

Rival Foods bestaat nog maar een half jaar, maar lijkt op een heel interessant spoor te zitten: dat van het structureren van plantaardige eiwitten volgens een nieuw procedé dat de shear cell technologie wordt genoemd. Dat geeft plantaardige proteïnen een stevige spierachtige structuur en bite en de eigenschappen van vlees. Los van de waarde van dit proces, is ook de timing ervan perfect, want vleesvervangers en plantaardige diëten staan tegenwoordig volop in de schijnwerpers. “Eigenlijk zijn Birgit en ik onderdeel van de klaagzang dat die vleesvervangers nog lang niet zijn wat ze zouden moeten zijn”, begint Breel. “Het zijn vaak affe producten met een smaak, geur en kleur. Het pak openmaken en opwarmen is eigenlijk het enige wat je ermee kunt doen. Mooie culinaire producten die je op verschillende manieren kunt bereiden ontbreken nu nog. Daar willen wij iets aan veranderen.”

Bite is de nieuwe smaak en daarom is het verheugend te constateren dat met de ontwikkelde procedure plantaardige producten een stevige textuur krijgen en bovendien exact hetzelfde reageren op bereiding als vlees. Hoe goed dat gelukt is, is proefondervindelijk al bewezen. “We hebben meerdere chef-koks met onze vleesvervangers laten werken. Ze sneden, bakten, braadden, kookten en marineerden, maar merkten geen verschil met echt vlees. Ze waren dan ook enthousiast.”

Ideale kraamkamer voor startups

Enthousiast is Breel ook over de mogelijkheden die werken in de onlangs geopende startup locatie ‘Roots’ hem als ondernemer biedt. En hij is niet de enige, want er zijn meer startups in zijn directe omgeving gevestigd. “Ik sprak zojuist een paar bedrijfjes die morgen hun intrek nemen in ons zustergebouw hier tegenover. Daar zit overigens al een interessante onderneming die kweeksystemen met planten ontwikkelt.” De interesse die er is, verbaast hem niet. “Juist voor startups die zich niet kunnen veroorloven om lange huurcontracten af te sluiten is het ideaal dat hier onder flexibele voorwaarden betaalbare bedrijfsruimte kan worden betrokken.” Daar komt wat Breel betreft de synergie bij, want alle startups kunnen volgens hem iets van elkaar leren. “Vragen over contracten, over hoe je met werknemers omgaat of hoe je bepaalde administratieve vraagstukken aanpakt, iedere startup heeft ermee te maken. Alleen daar kun je al veel kennis op uitwisselen.”

“Fijn is daarnaast nog dat er, zo midden in de Foodvalley, allerlei bedrijven zijn met wie we kunnen samenwerken en dat onze lijntjes met Wageningen kort zijn gebleven. We kunnen zo aanhaken bij allerlei wetenschappelijke ontwikkelingen.” Daarbij merkt Breel bovendien nu al dat de locatie hem als ondernemer ook internationaal zichtbaar maakt. “We hebben bijvoorbeeld een financiering van een buitenlandse partij gekregen die ons puur en alleen heeft opgemerkt omdat we onze business case in het grotere verband van Wageningen en de Foodvalley konden presenteren.”

Lees meer over Rival Foods op hun website

Wonen in de Veluwse Proeftuin

Wonen maakt onlosmakelijk onderdeel uit van het World Food Center. Het gebied biedt ruimte aan circa 600 woningen. Van grondgebonden huizen tot appartementen. Achter de schermen zijn wij met de aannemer en de architect druk bezig met alle voorbereidingen voor de verkoop van de woningen. Binnenkort start de verkoop!

Een van de wijken in het World Food Center is De Veluwse Proeftuin. Dit is de plek waar je even niet hoeft te ‘rennen’ of waar je juist wel zo het bos in rent. De Veluwse Proeftuin staat voor luxe wonen op een bescheiden, pure manier. De Veluwe wordt de wijk ingetrokken en door het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren voegen de huizen en appartementen zich in het landschap. Je woont hier met elkaar in een gemeenschappelijke tuin waar straks misschien wel fruit, groente en kruiden groeien om zelf te proeven.

Ontdek Wonen op World Food Center