Rival Foods: ‘Bite is de nieuwe smaak’

Sinds kort heeft Regio Foodvalley er een nieuwe aanwinst voor startende ondernemingen bij. Roots Innovation Hub is een echte kraamkamer voor innovatieven ideeën en gepassioneerde ondernemers die hun concepten verder willen brengen. Een ontmoeting met Ernst Breel van Rival Foods, laat zien dat de eerste innovatoren al zijn neergestreken. Samen met Birgit Bekkers startte Breel het nieuwe bedrijf om relevant onderzoek dat door Bekkers aan de universiteit van Wageningen was gestart, buiten de universiteitsmuren verder te ontwikkelen en te commercialiseren.

Rival Foods bestaat nog maar een half jaar, maar lijkt op een heel interessant spoor te zitten: dat van het structureren van plantaardige eiwitten volgens een nieuw procedé dat de shear cell technologie wordt genoemd. Dat geeft plantaardige proteïnen een stevige spierachtige structuur en bite en de eigenschappen van vlees. Los van de waarde van dit proces, is ook de timing ervan perfect, want vleesvervangers en plantaardige diëten staan tegenwoordig volop in de schijnwerpers. “Eigenlijk zijn Birgit en ik onderdeel van de klaagzang dat die vleesvervangers nog lang niet zijn wat ze zouden moeten zijn”, begint Breel. “Het zijn vaak affe producten met een smaak, geur en kleur. Het pak openmaken en opwarmen is eigenlijk het enige wat je ermee kunt doen. Mooie culinaire producten die je op verschillende manieren kunt bereiden ontbreken nu nog. Daar willen wij iets aan veranderen.”

Bite is de nieuwe smaak en daarom is het verheugend te constateren dat met de ontwikkelde procedure plantaardige producten een stevige textuur krijgen en bovendien exact hetzelfde reageren op bereiding als vlees. Hoe goed dat gelukt is, is proefondervindelijk al bewezen. “We hebben meerdere chef-koks met onze vleesvervangers laten werken. Ze sneden, bakten, braadden, kookten en marineerden, maar merkten geen verschil met echt vlees. Ze waren dan ook enthousiast.”

Ideale kraamkamer voor startups

Enthousiast is Breel ook over de mogelijkheden die werken in de onlangs geopende startup locatie ‘Roots’ hem als ondernemer biedt. En hij is niet de enige, want er zijn meer startups in zijn directe omgeving gevestigd. “Ik sprak zojuist een paar bedrijfjes die morgen hun intrek nemen in ons zustergebouw hier tegenover. Daar zit overigens al een interessante onderneming die kweeksystemen met planten ontwikkelt.” De interesse die er is, verbaast hem niet. “Juist voor startups die zich niet kunnen veroorloven om lange huurcontracten af te sluiten is het ideaal dat hier onder flexibele voorwaarden betaalbare bedrijfsruimte kan worden betrokken.” Daar komt wat Breel betreft de synergie bij, want alle startups kunnen volgens hem iets van elkaar leren. “Vragen over contracten, over hoe je met werknemers omgaat of hoe je bepaalde administratieve vraagstukken aanpakt, iedere startup heeft ermee te maken. Alleen daar kun je al veel kennis op uitwisselen.”

“Fijn is daarnaast nog dat er, zo midden in de Foodvalley, allerlei bedrijven zijn met wie we kunnen samenwerken en dat onze lijntjes met Wageningen kort zijn gebleven. We kunnen zo aanhaken bij allerlei wetenschappelijke ontwikkelingen.” Daarbij merkt Breel bovendien nu al dat de locatie hem als ondernemer ook internationaal zichtbaar maakt. “We hebben bijvoorbeeld een financiering van een buitenlandse partij gekregen die ons puur en alleen heeft opgemerkt omdat we onze business case in het grotere verband van Wageningen en de Foodvalley konden presenteren.”

Lees meer over Rival Foods op hun website

Wonen in de Veluwse Proeftuin

Wonen maakt onlosmakelijk onderdeel uit van het World Food Center. Het gebied biedt ruimte aan circa 600 woningen. Van grondgebonden huizen tot appartementen. Achter de schermen zijn wij met de aannemer en de architect druk bezig met alle voorbereidingen voor de verkoop van de woningen. Binnenkort start de verkoop!

Een van de wijken in het World Food Center is De Veluwse Proeftuin. Dit is de plek waar je even niet hoeft te ‘rennen’ of waar je juist wel zo het bos in rent. De Veluwse Proeftuin staat voor luxe wonen op een bescheiden, pure manier. De Veluwe wordt de wijk ingetrokken en door het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren voegen de huizen en appartementen zich in het landschap. Je woont hier met elkaar in een gemeenschappelijke tuin waar straks misschien wel fruit, groente en kruiden groeien om zelf te proeven.

Ontdek Wonen op World Food Center

Nieuwe vestigingslocatie voor Startups ROOTS opent haar deuren op World Food Center

Bijzondere producten en ideeën krijgen kans om te door te groeien

Ede, 14 april 2020 – De regio Foodvalley heeft er een unieke locatie voor startende ondernemers bij. In twee voormalige kazernegebouwen op het World Food Center terrein kunnen zij zich vestigen tegen zeer gunstige voorwaarden. De eerste bedrijven zijn inmiddels al ingetrokken. In totaal is er ruim 3.400 vierkante meter aan kantoor- en experimenteerruimte beschikbaar.

Mooie aanvulling voor de regio
Roots biedt ruimte aan startups en scale-ups die actief zijn in agri en food, maar ook daarbuiten. De ligging naast NS station Ede-Wageningen, aan de rand van de Veluwe en te midden van alle activiteiten op het World Food Center terrein, maakt het een ideale locatie voor startende ondernemers. Bestuurslid van de Stichting Roots Innovation Hub en CEO van FoodvalleyNL Roger van Hoesel beaamt dat. “Goedkope en flexibele huisvesting voor jonge bedrijven in een inspirerende omgeving is belangrijk. Roots biedt hiermee een geweldige aanvulling op al het mooie dat het ecosysteem hier in deze regio al te bieden heeft.”

Bijzondere innovaties
De eerste bedrijven met bijzondere concepten hebben zich inmiddels gesetteld in gebouwen 85 en 86 op het World Food Center. Ernst Breel, co-founder van Rival Foods is verheugd met hun nieuwe plek: “Rival Foods ontwikkelt een nieuw productieproces om ‘s werelds eerste 100% plantaardige culinaire filetstukken te kunnen produceren. Rival Foods heeft zich in Roots gevestigd om de eerste stappen in ontwikkeling te kunnen nemen en uit te kunnen bouwen. Roots levert de juiste combinatie van infrastructuur, lage kosten en ondernemendheid om Rival Foods te kunnen ondersteunen in deze vroege fase.”

Een andere bijzondere onderneming is Vegger. Paulien van de Vlasakker van Vegger legt uit wat zij doen. “Vegger levert producten en diensten voor indoor-gardening: binnenshuis tuinieren. De high-tech binnentuinen van Vegger garanderen de juiste groei- en bloeiomstandigheden voor een groen binnenklimaat en optimale maaltijdbeleving in kantoren en zorgcentra. Roots is voor ons de perfecte plek om ons bedrijf verder uit te bouwen. We huren de nodige ruimte waarvan we goed gebruik maken. Daarnaast is de ligging/locatie erg handig, ook voor het uitbreiden van ons netwerk binnen Foodvalley en het World Food Center!”

De volgende bedrijven zijn momenteel gevestigd in Roots: Rival Foods, Vegger, Zwarte Koffie, Corvus Drones, Track32. Geïnteresseerde ondernemers kunnen meer informatie vinden via www.worldfoodcenter.net/roots.

Maatregelen omtrent coronavirus (COVID-19)
De Nederlandse overheid heeft op 15 maart jl. als gevolg van de verspreiding van COVID-19 verregaande maatregelen getroffen. Stichting Roots Innovation Hub volgt deze maatregelen nauwgezet. Dat betekent dat de informatieverstrekking richting geïnteresseerde ondernemers zoveel mogelijk online en telefonisch gebeurt. Bezichtigingen zijn mogelijk, maar er worden uiteraard maatregelen genomen om de bezichtigingen zo veilig mogelijk uit te voeren.

Neem voor meer informatie contact op met Louis de Boer via 06 5475 4488 of download de brochure van Roots Innovation Hub

Wonen op World Food Center – meet the architects

Een belangrijk onderdeel van het World Food Center is de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen. We stellen alvast de architecten aan je voor.

Het gebied van het World Food Center is ongeveer 60 voetbalvelden groot. Het gedeelte waar woningbouw komt, wordt opgedeeld in diverse wijken. Het gaat om een mix van huizen met een eigen of gedeelde tuin en appartementen. Aan de kant van het bos komt de Veluwenatuur tussen de huizen door. Dichter bij het hart van het gebied hebben de wijken juist een meer stedelijk karakter. De eerste woningen worden gebouwd aan de rand van het Sysseltse bos en liggen op het hoogste punt van het World Food Center. Je geniet hier op veel plekken van vrij zicht op de wijk en omgeving. Op dit eerste bouwveld voor wonen wordt er momenteel hard gewerkt aan de eerste schetsen.

MIX architecten
MIX architectuur is een landelijk opererend architectenbureau waar 24 professionals werken. Directeur Reinier Ubels vertelt wat de visie van MIX is. “Wij zijn met name actief in uitgesproken woningbouwplannen en vieren dit jaar ons 15 jarig jubileum! Wij willen onze leefomgeving verrijken met optimistische, vriendelijke en duurzame architectuur. Om dit te bereiken zetten we ons enthousiasme en vakmanschap in zodat onze dromen worden vertaald in een gebouwde werkelijkheid.”

Ubels vervolgt: “wij voelen ons als architectenbureau uit Ede nauw betrokken bij de toekomstige ontwikkeling van onze gemeente en zijn trots op het feit dat we een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van het World Food Center. Op dit moment werken we aan het ontwerp van appartementen langs de bosrand van de Sysselt. Een prachtige, uitdagende opgave waarbij de ambities van het World Food Center en de natuur van de Veluwe elkaar versterken en fantastische inspiratiebronnen zijn voor het ontwerp van de woningen. Op alle schaalniveaus vormt het beleefbaar maken van het omliggende landschap een belangrijk ontwerpthema.

De Zwarte Hond
De Zwarte Hond is een ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw en strategie met vestigingen in Groningen, Rotterdam en Keulen. “Onze ontwerpen zijn logisch en vanzelfsprekend, alsof ze al lang bestaan”, legt creatief directeur Jeroen de Willigen uit. “Altijd zijn het plekken die het hart raken, omdat ze de opdrachtgever én de wereld dienen. We combineren vakmanschap met maatschappelijk engagement.
De grote kracht van ons bureau zit in onze expertise op alle schaalniveaus, van stoel tot stad. We creëren daardoor leefomgevingen die betekenis hebben voor stad en regio. Dat geldt ook voor het World Food Center.”

De Zwarte Hond deed al in 2011 onderzoek naar de verdere ontwikkeling van de zone Ede-Wageningen als verbindende kennisas in de regio Foodvalley. Het veelzeggende motto van deze studie: ‘Verbinden en ontmoeten’. Jeroen de Willigen trok dit motto door in de structuurvisie en een aantal stedenbouwkundige plannen. Op basis hiervan wordt een prachtige nieuwe plek ontwikkeld waar die verbinding en ontmoeting daadwerkelijk kunnen plaatsvinden, met een aantrekkelijke mix van wonen, werken en ontspanning, op loopafstand van het nieuwe station.

In dit nieuwe stadsdeel aan de rand van de Veluwe gaan we nu ook woningen ontwerpen. De huizen komen aan de Sysseltse zoom te liggen: een ontspannen stedelijk woonmilieu in het groen. De Willigen: “Al sinds 2016 zijn we als stedenbouwkundige betrokken bij de ontwikkeling van het World Food Center. We zijn blij dat we nu ook als architect aan de slag mogen gaan.”